GEREALISEERD IN DE PERIODE 1990 -2000

 

In de periode direct na de omwenteling eind 1989 is de aandacht en hulp vooral gericht geweest op het geven van noodhulp. De contacten die in die tijd ontstaan zijn met scholen, ziekenhuizen, universiteiten en andere organisaties hebben geleid tot o. a.  de volgende acties:

  • Levering van voedselpakketten, kleding, schoolartikelen, fietsen, bestemd voor kinderen en ouders van vijf kleine dorpen in het zuiden van Roemenië,
  • Ondersteuning van twee kindertehuizen bij de aanschaf van speelgoed, educatief materiaal, meubilair.
  • Kerstpakketten voor tientallen individuele kinderen en hun ouders;
  • Organisatie, begeleiding en financiering van vakanties van Roemeense kinderen in Nederland;
  • Medewerking bij de samenwerking tussen Nederlandse en Roemeense gezondheidszorginstellingen, waaronder die tussen het ziekenhuis Reinier de Graaf Delft en Videle, een klein stadje in het zuiden van Roemenië. Het kleine ziekenhuis in Videle is in dit kader door de medewerkers van Reinier de Graaf in vier jaar tijd gemoderniseerd en voorzien van een moderne operatiekamer, specialisten hebben de mogelijkheid gehad om expertise uit te wisselen en van elkaar te leren.
  • Bemiddeling bij de totstandkoming van contacten tussen Nederlandse en Roemeense onderwijsinstellingen in de basis en hoger onderwijs.
  • Cursussen bij de universiteit van Boekarest georganiseerd in samenwerking met Erasmus Universiteit Rotterdam.
 
 

Stichting Speranța

Stichting Speranta is in 1996 opgericht om de continuïteit van de hulpverleningsacties die door de oprichters begin jaren negentig in Roemenië in gang waren gezet te waarborgen en toekomstige betrokkenheid een structureel kader te kunnen bieden. Speranta is het Roemeense woord voor hoop.

 
 
Beelden: Constantin Brancusi, Roemeens beeldhouwer (1876-1957)