Sociaal Ondernemen – Sociale werkvoorziening

Stichting Speranta ondersteunt projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van talenten en verbetering van de levensomstandigheden van kansarme kinderen en mensen met een beperking in Roemenie

Stichting Speranta is een van de eersten die vanaf 2007 bezig is om de overheid in Roemenië te inspireren en te ondersteunen bij de opzet van kleinschalige ateliers waar moeilijk lerende en gehandicapte jongeren na het verlaten van de school kunnen werken en een inkomen kunnen verdienen.

Complex Orizont – Nazarcea Groep

Complex Orizont, later Nazarcea Grup is het eerste moderne complex  (gestart als een pilot project) met sociale werkplaatsen in Boekarest, opgezet naar Nederlands model en expertise, met Stichting Speranta als een van de initiatiefnemers. Het complex brengt werkgelegenheid en diensten voor moeilijk lerende en gehandicapte mensen onder een dak. Het is tot stand gekomen uit een brede samenwerking tussen de stichting, Nederlandse en Roemeense specialisten en organisaties waaronder de Dienst Sociale Zaken van gemeente Boekarest 1,  de Sociale werkvoorziening Haeghe Groep uit den Haag , Camphill Orion Rotterdam en gesteund o.a. ook door het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken via  een Matra project. 

Het complex telt zes ateliers / werkplaatsen: een bakkerij, autowasserij, wasserij, naaiatelier, drukkerij, pottenbakken atelier waar 60 jongeren met een beperking werken en een salaris ontvangen.

Het merendeel van de producten gerealiseerd in de ateliers zijn bestemd voor het interne circuit van de sociale dienst van de gemeente: bejaardenhuizen, kindercentra e.a. De exploitatiekosten worden door de Roemeense overheid gedragen, waardoor de continuïteit van het geheel gewaarborgd wordt. Een deel van de kosten wordt uit de opbrengsten uit de ateliers gedekt.

Dit complex is door het innovatieve concept en de uitvoering een model van “good practice” voor anderen geworden en heeft inmiddels landelijke bekendheid en diverse onderscheidingen gekregen.

Speranta bakkerij

Naast betrokkenheid bij de opzet en ontwikkeling van het concept is door Stichting Speranta de inventaris van de bakkerij gefinancierd. In de bakkerij zijn 15 jongeren werkzaam, die dagelijks meer dan 1000 broden bakken. 

De bakkerij is onlangs vergroot zodat het assortiment van producten uitgebreid kan worden. 

De stichting draagt in de laatste jaren bij diverse activiteiten zoals educatieve excursies en enkele culturele activiteiten en denkt mee over de uitbreiding van de ateliers.