Complex Orizont – Nazarcea Groep

 

Sociale werkplaatsen voor jongeren met een beperking – een uniek project

Stichting Speranta is een van de initiatiefnemers bij de opzet van Complex Orizont, het eerste moderne complex met sociale werkplaatsen in Boekarest. Het complex brengt werkgelegenheid en diensten voor moeilijk lerende en gehandicapte jongeren onder een dak. Het is opgezet naar Nederlands model en met inbreng van Nederlandse expertise, tot stand gekomen uit een brede samenwerking tussen de stichting, Nederlandse en Roemeense specialisten en organisaties waaronder de Dienst Sociale Zaken van gemeente Boekarest 1,  de Sociale werkvoorziening Haeghe Groep uit den Haag , Camphill Orion Rotterdam en gesteund o.a. ook door het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken.

Fase 1  2007-2012: conceptontwikkeling, renovatie van het gebouw (een voormalig kindertehuis), het opzetten van de eerste werkplaatsen: bakkerij, autowasserij, wasserij, naaiatelier, drukkerij, kaarsenmakerij, pottenbakken atelier.

Fase 2:  vanaf 2013 overgang van de status van pilot project (Orizont) naar een sociale onderneming met de naam Nazarcea Grup. De exploitatiekosten worden door de Roemeense overheid gedragen, waardoor de continuïteit van het geheel gewaarborgd wordt. Een deel van de kosten wordt uit de opbrengsten uit de ateliers gedekt. Het merendeel van de producten gerealiseerd in de ateliers zijn bestemd voor het interne circuit van de sociale dienst van de gemeente: bejaardenhuizen, kindercentra e.a.

Het aantal gerealiseerde arbeidsplaatsen is momenteel  85.

Dit complex is door het innovatieve concept en de uitvoering een model van “good practice” voor anderen geworden en heeft inmiddels landelijke bekendheid en diverse onderscheidingen gekregen.

Speranta bakkerij

Naast betrokkenheid bij de opzet en ontwikkeling van het concept is door Stichting Speranta de inventaris van de bakkerij gefinancierd. Met meer dan 250.000 broden per jaar en goede ontwikkelingsperspectieven is de bakkerij een hoogtepunt van onze inzet geworden. Uitbreiding: plannen om vanaf 2018 de bakkerij uit te breiden met een nieuwe unit voor aanvullende producten.

 
 

Stichting Speranța

Stichting Speranta is in 1996 opgericht om de continuïteit van de hulpverleningsacties die door de oprichters begin jaren negentig in Roemenië in gang waren gezet te waarborgen en toekomstige betrokkenheid een structureel kader te kunnen bieden. Speranta is het Roemeense woord voor hoop.

 
 
Beelden: Constantin Brancusi, Roemeens beeldhouwer (1876-1957)