Talentontwikkeling – Talentino ateliers

 

Talentino Ateliers 

De stichting is vanaf de start betrokken bij de modernisering van het speciaal onderwijs in Roemenië waarbij de Nederlandse expertise, die als een van de beste in de wereld geldt, als referentiekader is genomen.

Gerealiseerd:

  • Initiëren van uitwisseling tussen Roemeense en Nederlandse docenten en specialisten op het terrein van het speciale onderwijs
  • Hulp bij de introductie van een eigentijdse moderne visie en technieken in het speciale onderwijs
  • Opzet van een Praktijkschool met enkele creatieve ateliers TALENTINO ateliers binnen de School voor Speciaal onderwijs 10 Boekarest. De TALENTINO ateliers – kaarsenmakerij, naaiatelier, knutsel- technisch, sport – zijn voor de leerlingen een belangrijk middel gebleken om de aanwezige talenten en creativiteit te ontwikkelen, om geloof in eigen kunnen en vertrouwen in zichzelf te krijgen. Het is bewezen dat de opgedane vaardigheden hen hebben geholpen om de overstap naar een hogere opleiding te maken of een werkplaats te vinden.

De school heeft door deze modernisering en aanpassing naam en faam gekregen en is een voorbeeld en inspiratie voor andere scholen geworden.

 
 

Stichting Speranța

Stichting Speranta is in 1996 opgericht om de continuïteit van de hulpverleningsacties die door de oprichters begin jaren negentig in Roemenië in gang waren gezet te waarborgen en toekomstige betrokkenheid een structureel kader te kunnen bieden. Speranta is het Roemeense woord voor hoop.

 
 
Beelden: Constantin Brancusi, Roemeens beeldhouwer (1876-1957)